• Jaa sivusto:
 • Facebook
 • Twitter

Asiakassuunnitelma

Sinua hoitava lääkäri, sosiaalityöntekijä tai muu ammattilainen arvioi ensin, millaisia palveluja tarvitset. Sen jälkeen sinulle tehdään asiakassuunnitelma, joka sisältää tiedot kaikista tarvitsemistasi palveluista ja siitä, miten ne käytännössä toteutetaan.

Asiakassuunnitelma tehdään, jotta saat kaikki tarvitsemasi palvelut oikeaan aikaan. Pääset itse osallistumaan suunnitelman tekemiseen.

Asiakasseteli

Voit saada tiettyihin palveluihin asiakassetelin sen jälkeen, kun lääkäri, sosiaalityöntekijä tai muu ammattilainen, on arvioinut, mitä palveluja tarvitset. Jos tarvitset esimerkiksi kaihileikkauksen tai muun kiireettömän leikkauksen, saat siihen asiakassetelin ja voit valita, missä leikkaus tehdään. Asiakassetelin tarkoituksena on, että pääset mahdollisimman nopeasti hoitoon.

Voit saada setelillä myös vaikkapa fysioterapiaa, kotihoitoa tai kuntoutusta. Kun sinut lähetetään fysioterapiaan, saat asiakassetelisi arvoisen hoidon siltä fysioterapeutilta, jonka valitset.

Asiakassetelin myöntää maakunta. Maakunnan myöntämä asiakasseteli toimii samaan tapaan kuin palveluseteli, jonka myöntää kunta. Jatkossa käytössä on vain asiakasseteli eli palvelusetelit poistuvat käytöstä.

Henkilökohtainen budjetti

Jos tarvitset paljon palveluja ja sinulla on niille pitkäaikainen tarve, voit saada palvelujen hankkimiseen henkilökohtaisen budjetin. Tyypillisesti budjetin voi saada vanhus- tai vammaispalvelujen hankkimiseen.

Voit saada henkilökohtaisen budjetin sen jälkeen, kun lääkäri, sosiaalityöntekijä tai muu ammattilainen on arvioinut palveluntarpeesi. Tarvitsemasi palvelut kirjataan asiakassuunnitelmaasi. Sen jälkeen henkilökohtaiseen budjettiin kirjataan tietty euromäärä, jolla voit hankkia palveluja. Tilillesi ei siirry rahaa, vaan maakunta maksaa käyttämistäsi palveluista suoraan sille, joka tarjoaa palvelun eli esimerkiksi yritykselle tai järjestölle.

Voit itse päättää, mistä hankit asiakassuunnitelmasi mukaiset palvelut. Voit myös vaikuttaa palvelujen sisältöön. Näin saat juuri sinulle sopivia palveluja. Henkilökohtaisella budjetilla voit hankkia esimerkiksi asumispalveluja tai henkilökohtaisen avustajan.

Kunta

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyy pois kunnilta, koska sote-uudistuksen jälkeen maakunnat vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluista.

Kunnat vastaavat tulevaisuudessakin monista muista arkeesi vaikuttavista asioista, kuten kouluista ja päiväkodeista, kirjastoista ja kulttuuripalveluista, liikuntapaikoista, nuorisotyöstä, teiden kunnossapidosta, jätehuollosta ja ympäristönsuojelusta.

Maakunta

Maakunta on uusi kuntien ja valtion väliin tuleva itsehallinnon taso, jonka päättäjät valitaan maakuntavaaleissa. 18 maakuntaa vastaa jatkossa muun muassa asukkaidensa sosiaali- ja terveyspalveluista. Niiden toiminta käynnistyy 1.1.2020. Tulevien maakuntien rajat ovat pitkälti samat kuin nykyään.

Katso lista maakunnista ja lue lisää täältä.

Palveluntuottaja

Palveluntuottaja antaa sinulle konkreettisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja ja hoitoa. Palveluntuottajat pyörittävät esimerkiksi sosiaali- ja terveyskeskuksia eli sote-keskuksia ja hammashoitoloita.

Kun siis valitset, missä sote-keskuksessa käyt tai missä käytät asiakassetelin, valitset nimenomaan oman palveluntuottajasi. Palveluntuottaja voi olla yksityinen tai julkinen. Myös järjestö voi toimia palveluntuottajana.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Sosiaali- ja terveyspalveluiksi sanotaan niitä palveluja, joita saat terveytesi ja hyvinvointisi tueksi. Näitä palveluja ovat esimerkiksi:

 • terveydenhuolto
 • sairaalapalvelut
 • hammashoito
 • mielenterveys- ja päihdepalvelut
 • äitiys- ja lastenneuvolat
 • aikuissosiaalityö
 • lastensuojelu
 • vammaispalvelut
 • vanhusten asumispalvelut
 • kotihoito
 • kuntoutus

Oma kotimaakuntasi vastaa jatkossa siitä, että saat näitä palveluja silloin kun tarvitset.

Sote-keskus

Sosiaali- ja terveyskeskuksesta eli sote-keskuksesta saat tavallisimpia terveyspalveluja ja neuvontaa sosiaalipalveluista. Käyt sote-keskuksessa esimerkiksi silloin, kun flunssasi pitkittyy tai nilkkasi nyrjähtää.

Sote-keskus on siis monelta osin samanlainen kuin nykyiset terveyskeskukset. Sote-keskusten palveluja ovat esimerkiksi terveystarkastukset, yleislääkärin vastaanotot ja sosiaalipalvelujen ohjaus.

Saat itse valita, missä sote-keskuksessa asioit. Sote-keskus voi olla yksityinen tai julkinen.

Suunhoidon yksikkö

Suunhoidon yksikkö on arkikielellä hammashoitola tai hammaslääkäri. Saat sieltä suun terveydenhuollon peruspalveluja eli esimerkiksi hammastarkastukset ja reiän paikkauksen.

Saat itse valita, missä hammashoitolassa eli suunhoidon yksikössä asioit. Hammashoitola voi olla yksityinen tai julkinen.

Sähköiset palvelut

Tulevaisuudessa erilaiset sähköiset palvelut eli digi-palvelut helpottavat arkeasi ja auttavat sinua huolehtimaan terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi. Jo nyt voit esimerkiksi tarkastella tietojasi Omakanta-palvelussa, jonne kirjataan potilastiedot. Tai voit saada lähetteen Mielenterveystaloon, jossa voit käydä nettiterapiassa. Myös nettiajanvaraus yleistyy.

Jatkossa sähköisiä palveluja on käytössä entistä enemmän ja ne tekevät elämästä sujuvampaa. Lääkärille ei välttämättä tarvitse lähteä pitkän matkan päästä, kun käynnin voi hoitaa netin välityksellä. Uudet sähköiset välineet ovat tärkeitä myös sinua hoitaville ammattilaisille.

Olennaista on myös se, että sinulta kysytään samaa tietoa vain kerran ja tiedot liikkuvat suojatusti ja luotettavasti sinua hoitavien ammattilaisten välillä.

Valinnanvapaus

Tulevaisuudessa sinulla on nykyistä laajempi oikeus valita, mistä hankit sosiaali- ja terveyspalveluja eli missä esimerkiksi käyt lääkärissä. Näin voit vaikuttaa paremmin omiin palveluihisi.

Valinnanvapauden tarkoituksena on, että pääset hoitoon ilman pitkää jonotusta. Voit valita joko julkisen tai yksityisen palvelun tai käyttää esimerkiksi järjestön palveluja. Näiden kaikkien asiakasmaksut ovat samat niissä palveluissa, jotka rahoitetaan julkisella rahalla.

Käytännössä valinnanvapaus tarkoittaa, että voit itse valita, missä sosiaali- ja terveyskeskuksessa ja hammashoitolassa asioit. Sosiaali- ja terveyskeskus eli sote-keskus on pitkälti samanlainen kuin nykyinen terveyskeskus. Saat sieltä tavallisimmat terveyspalvelut ja tarvittaessa neuvontaa sosiaalipalveluihin. Voit saada myös asiakassetelin tai henkilökohtaisen budjetin.

Valinnanvapauden on tarkoitus tulla voimaan koko Suomessa vaiheittain vuoteen 2022 mennessä. Valinnanvapautta kokeillaan joillain alueilla jo nyt ja lisää kokeiluja on tulossa. Sinulle kerrotaan valintamahdollisuuksista sitten, kun asia on ajankohtainen.

Lue lisää valinnanvapaudesta täältä.